Mesterséges intelligencia a zöld energiapiacon?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon optimálisabb rendszereket tervezne a mesterséges intelligencia, mint a szakemberek? Megoldaná a túltermelés és zöld energia pazarlás problémáját? A válasz összetett és egyáltalán nem magától értetődő: úgy tűnik, létezik arany középút.

A megújuló energia kihasználás térnyerése magával hozta az energiatárolás forradalmát az energetika szektorban. A hybrid rendszerek telepítése azonban már sokkal komolyabb tervezést és tudatosságot igényelnek, mint amire a legtöbb telepítő cég berendezkedett, így az esetek döntő többségében a méretezést a józan paraszti észre és egyszerű számításokra alapozzák. Ez túlméretezéshez, projekt finanszírozási nehézségekhez és a megtermelt zöld energia pazarlásához vezethet, amire kézzelfogható megoldás eddig nem érkezett az iparági szereplőktől.

Néhány évvel ezelőtt még nem gondoltuk volna, hogy a zöld energia termelésében is eljutunk arra a pontra, amikor az intenzív termelés, mint probléma jelenik meg. 2023-ra azonban már világossá vált , hogy igenis gond lehet abból, ha túl sok a megújuló forrásból származó áramtermelés.

Bizonyos időszakokban nem tudunk mit kezdeni a rengeteg megtermelt energiával, a fel nem használt „ingyen energia” pedig kárba vész. A probléma nem csak makro szinten érzékelhető, hanem a kis- és közepes felhasználók szintjén is, akik a drágán megvásárolt, túlméretezett rendszerét képtelenek kihasználni, így a befektetésük lassabban térül meg, mint az optimális lenne.

De megoldaná a problémát, ha lenne egy olyan mesterséges intelligencia szoftver, ami több száz „mi lenne ha” szimuláció lefuttatása után előre megmondaná a telepítőknek, hogy egy adott ügyfélnek hány darab solar panelt és akkumulátort kell vásárolnia ahhoz, hogy közel száz százalékban kiváltsa a vásárolt áramot, de mégse kelljen túlterveznie a rendszert?

Egyedülálló szolgáltatás

A fenti megoldás szerencsére már nem álom; egy európai tech startup előállt egy automata adat-elemző és szimulációs szoftverrel, ami tizenöt perc alatt konkrét méretezés- és kapacitásjavaslatot készít az ügyfeleinek a korábbi villanyszámlák alapján.

A DimenSim szimulációs szoftvere segítségével a fejlesztők nem csak gyorsan és hatékonyan tudják feldolgozni és kiértékelni a beérkező igényeket, de pontosan ki tudják számolni, hogy az adott projektben mekkora teljesítményű napelemes rendszerre, és mekkora kapacitású akkumulátorra van szükség az optimális működéshez és biztos megtérüléshez.


Az egyelőre egyedülálló szoftveres szolgáltatáshoz mesterséges intelligencia nem szükséges, de a segítségével a hozzáértők optimálisan méretezett, kiszámíthatóan és biztonságosan működő akkumulátoros megoldásokat tervezhetnek. A Dimensim alapítói hisznek az iparági szakértők tudásában és abban, hogy a zöld energia az AI nélkül is tervezhető lehet. A szoftverükkel tervezett napelemes és akkumulátoros rendszerekkel jelentős megtakarításokat érhetnek el az ügyfelek, és hozzájárulnak a globális klímacélok eléréséhez is.

A megoldás létjogosultságát igazolni látszik, hogy a szektor telepítői oldalán óriási leterheltséget tapasztalhatunk. Az energiaválság miatt folyamatosan nő az igény a napelemes és akkumulátoros rendszerek iránt, a nagyobb tervező és kivitelező cégek több száz megkeresést kapnak havonta. A vállalati energetikai beruházások egyik jellegzetessége viszont, hogy az eltérő fogyasztási szokásokból adódóan minden projekt egyedi, így a tervezés és kivitelezés időigényes.

Az optimális rendszerméret meghatározásához ökölszámok helyett pontos műszaki és gazdasági számításokra van szükség, ami ekkora mennyiségű projekt esetén kizárólag megfelelő szoftveres támogatással lehetséges.

Kedvező pénzügyi feltételek

Az optimalizációs számítások elvégzéséhez mindössze az adott ipari telephely fogyasztási adataira (egy évre visszamenőleg, tizenöt perces felbontással) és a szerződött energiaárra van szükség. Az automatizált program a következő lépéseket végzi el: statisztikai módszerek segítségével kiértékeli a fogyasztási adatokat, több száz kombináció vizsgálatával kiválasztja az optimális rendszerméretet, végül meghatározza a legfontosabb műszaki és gazdasági beruházási paramétereket.

A szimulációs eredményekből készített szöveges dokumentáció a különböző műszaki és gazdasági grafikonokon kívül részletes hozamkalkulációkat is tartalmaz, így nem csak a vevői tárgyalásokon használható hatékonyan, de a villamos tervező által készített kiviteli tervek alapjául is szolgálhat.

A „Digital Twin” (digitális iker) technológiára épülő szimulációs módszertan révén, validált akkumulátorcella modellekkel végzik a méretezést, Excel-ben (vagy adott esetben kézzel) készített számítások helyett. A részletes adatlapok feldolgozásával, illetve laboratóriumi mérésekkel felépített cellamodelleknek köszönhetően pontosan előre jelezhető az éves töltési-kisütési ciklusok száma, így az akkumulátor várható élettartama is.

A szoftver használatával a projektfejlesztők egyrészt képesek beemelni az energiatárolókat a portfóliójukba, másrészt szakértői státuszt érhetnek el a piacon. A számítások egyik legfontosabb kimenete a részletes üzleti terv és cash-flow modell, amely tartalmazza a beruházási és üzemeltetési költségeket, az éves megtakarításokat és extra bevételeket is. Ezek alapján automatizáltan elvégezhető a megtérülési fedezeti pont számítása is.

A legtöbb projektben külső finanszírozókat (banki hitel, ESCO modell, kockázati tőke) is be kell vonni a saját források mellett, így egy megalapozott pénzügyi modell nélkülözhetetlen a beruházói tárgyalások során. A pontos műszaki és megtérülési számítások jelentősen csökkentik a finanszírozói kockázatokat, így adott esetben lényegesen kedvezőbb pénzügyi feltételek alakíthatók ki.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük